Alleen geboren tweelinghelft

Ongeveer 1 op de 10 mensen wordt geboren als een “alleen geboren” tweeling of meerling

Wetenschappelijk is aangetoond dat ongeveer 1 op de 10 mensen geboren wordt als een “alleen geboren” twee-(of meer)ling (in dit document heb ik het voor het gemak over de alleen geboren tweeling). Dit betekent dat je moeder zwanger was van twee of meer baby’s, waarvan er tijdens de zwangerschap één of meer zijn overleden.

Dit kan al in een heel vroeg stadium van de zwangerschap gebeurd zijn en je moeder hoeft daar niets gemerkt te hebben, maar de foetus kan ook later in de zwangerschap overleden zijn of bij de geboorte.

Wat niet weet… wat niet deert….

Verloren tweelinghelft

Sinds de echoapparatuur de laatste jaren veel verfijnder geworden is en er in een vroeg stadium van de zwangerschap al veel meer gezien wordt op een echo, is er steeds meer bekendheid over alleen geboren tweelingen (ook wel verloren tweelinghelft genoemd). In een vroeg stadium van de zwangerschap kan een meerling in de baarmoeder al zichtbaar zijn. Wanneer één van de embryo’s of foetussen in een vroeg stadium overlijdt, wordt het opgenomen in de placenta en is er vervolgens niets meer zichtbaar op de echo. Of in een iets later stadium, vergroeit het met de placenta en blijft het zichtbaar op de echo als een zwarte vlek of stip. Wanneer een foetus later in de zwangerschap overlijdt, blijft dit op de echo zichtbaar als een harde klomp.

Vroeger werd een doodgeboren tweelinghelft niet aan de moeder verteld, onder het mom van ‘waarom zouden wij haar belasten met iets wat ze niet weet’.

Het kan zijn dat de vrouw aan het begin van de zwangerschap een forse bloeding heeft gehad en verder een normale zwangerschap heeft en dat er vervolgens een gezonde baby geboren wordt. Feitelijk had de vrouw een miskraam van één helft van een tweeling.

Ook een poging tot abortus (tot een aantal decennia geleden) en vervolgens tóch zwanger zijn, kon leiden tot een alleen geboren tweeling.

Maar een “natuurlijk” overlijden van één van de tweeling tijdens de zwangerschap komt ook voor.

Ook bij IVF wordt er vaak besloten om een aantal embryo’s in de baarmoeder niet uit te laten groeien. Voor dit document gaat het te ver om hier, en op andere oorzaken, dieper in te gaan.

Herinneringen in de baarmoeder

Wetenschappers vermoeden dat er zoiets bestaat als een ‘buitenlichamelijk’ geheugen. Dit betekent dat je je dingen kunt herinneren die je niet via de zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken, proeven) ervaren hebt. Met dit vermoeden in het achterhoofd blijkt, ­­­dat embryo’s en foetussen al in een heel vroeg stadium van de zwangerschap dingen waar kunnen nemen. Ook bijvoorbeeld de aanwezigheid van een broertje of zusje in de baarmoeder. Wanneer één of meer van de broertjes of zusjes in de baarmoeder tijdens de zwangerschap overlijdt, is dit een erg traumatische ervaring voor het overgebleven broertje of zusje.

Het is mogelijk om later in het leven, tijdens specifieke sessies, heel gedetailleerde herinneringen te hebben aan de tijd in de baarmoeder. Dus óók van traumatische ervaringen tijdens de zwangerschap.

Mijn persoonlijke verhaal

In mei 2019 werd ik getriggerd door het boekje “Drama in de moederschoot”.  Veel herkenning vond ik in het boekje. En het voelde ook als  JA, ik ben er ook een…

In september 2019 ben ik een opleiding Familieopstellingen gaan doen. Enerzijds omdat ik dit een prachtige aanvulling vindt in mijn praktijk. En ook om onder andere, andere alleen geboren tweelingen, of meerlingen hiermee te kunnen ondersteunen. En anderzijds om zelf te ontdekken of ik er inderdaad ook een ben. Het opleidingsinstituut heeft in de opleiding speciale aandacht voor alleen geboren twee- of meerlingen. In het eerste opleidingsweekend is dit in mijn kinderlijn opstelling uitgetest, maar werd het niet zichtbaar. Maar het bleef voor mij niet kloppen… In het 2e opleidingsweekend lag de aandacht bij het Genogram. De stamboom. Ik was gefocusd op een gebeuren in de voorouderlijn van mijn moeder, maar de energie leidde mij eerst naar mijn vaderlijn. Toen dat in een 2-gesprek met voorwerpen opgesteld was, besproken en gezien, maakte ik ruimte om mijn moeders lijn er naast, neer te kunnen zetten.

Vervolgens keek ik nog een keer naar mijn kinderlijn en kwam met een schok tot de ontdekking dat er naast mij een extra poppetje opgesteld stond. Mijn tweeling zusje liet zich zelf zien. En ja, dat voelde kloppend. In een verwerkingsproces heb ik mijn lieve zusje een plekje mogen geven. En door de tijd heen hebben nog 2 broertjes zich laten zien. Ik kan nu met dankbaarheid zeggen dat ik “met z’n vieren ben”…..

Lichamelijke gevolgen voor de alleen geboren tweelinghelft

In het leven van de alleen geboren tweeling kan dit leiden tot veel vreemde en onbegrepen klachten en symptomen op lichamelijk, psychosomatisch, en of psychisch gebied. Hieronder noem ik een aantal voorkomende klachten. Wanneer je meerdere klachten herkent, of je emotioneel erg geraakt voelt, kan het zijn dat je een alleen geboren tweeling bent. Natuurlijk kunnen genoemde klachten ook andere oorzaken hebben. Daarom is het goed om voor specifieke klachten ook een reguliere arts te bezoeken.

Lichamelijke klachten

  • Gehoor problemen

  • Vergroeide wervelkolom

  • Linkshandigheid (komt veel voor bij een- en twee-eiige tweelingen)

  • Vitamine B12 tekort

Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten met een psychische oorzaak waar geen medische oorzaak voor gevonden wordt)

  • Onbegrepen lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor gevonden wordt

  • Aanvallen van duizeligheid

  • Benauwdheid op de borst

  • Paniekaanvallen, beverigheid, hartkloppingen, doodsangst en trillen

  • Nerveuze spijsverteringsstoornissen

  • Tandenknarsen

  • Nagelbijten

Psychische klachten

  • Depressie of chronische vermoeidheid, al op jonge leeftijd

  • Eenzaamheid en een onbekend en onbegrepen gevoel van leegte

  • Onbewust en onbegrepen schuldgevoel

  • Het gevoel dat je iets mist en je weet niet wat of hoe

  • Je onbegrepen en niet thuis voelen bij je familie (ouders, broers, zussen)

  • Huidhonger; een enorme behoefte hebben om aangeraakt te worden

  • Structureel problemen hebben in je relaties; broer-zus relatie met je partner, relaties die telkens stuklopen, angst om alleen gelaten te worden, angst dat er iets gebeurd is wanneer je partner te laat thuiskomt

  • Afgesneden zijn van je gevoelens. Geen contact kunnen maken met je lichaam

  • Gevoel hebben dat je niet volledig in het leven staat. Je bent er wel, maar ook weer niet

Herken jij je in de genoemde klachten?

Voel je je misschien emotioneel geraakt tijdens het lezen over de alleen geboren tweeling? Dan kan het zijn dat jij een in de baarmoeder overleden, of verloren broertje of zusje hebt. Blijf niet rond lopen met je onbegrepen klachten.

Wil je hier eens over praten? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op

Lieve jij

Ik heb je gezien

En altijd al gevoeld

Dat wat ik nooit een naam kon geven

Dat ben jij

Altijd bij mij geweest

Altijd een gemis

Van jou

Niet compleet zonder jou

Niet meer samen

Nu heb jij je laten zien

En kan ik je een naam geven

Jij hoort bij mij

En ik bij jou

Altijd samen

Nooit meer alleen  ♥ ♥

                                                                                                                                                  Voor mijn liefste niet geboren zusje© 

                                                                                              

                                                                                           

Deel gerust deze pagina!

Wat we niet kunnen voelen, kunnen we niet helen
John Bradshaw